Posírozott haltej keleti fűszerekkel

Gasztro

Posírozott haltej keleti fűszerekkel

Bíró Dániel receptje

Hozzávalók:

  • 30 dkg pontyhaltej
  • 0,5 dl szójaszósz
  • 0,5 dl sötét szójaszósz
  • 0,5 dl mirin
  • 0,5 dl rizsecet
  • 1 kk zúzott fokhagyma
  • 1 csokor snidling
  • 2 lime héja

A sziruphoz:

  • 3 db thai chili
  • 100 g víz
  • 100 g cukor
  • A tálaláshoz:
  • vágott salottahagyma
  • fermentált fokhagyma
  • tört pisztácia és makadámdió
Tovább olvasok

Elkészítés:

A pontytejet 5-10 percig posírozzuk. Ehhez a vizet felforraljuk, majd visszavesszük, kb. 90 fokosra. 2% sót teszünk hozzá. Beletesszük a haltejet, majd 5-10 perc múlva leszűrjük, és azonnal jéghideg vízbe rakjuk. Öt perc után érdemes ellenőrizni, hogy elkészült-e.

A marinádhoz a szójaszószokat elkeverjük a mirinnel, a rizsecettel, az átnyomott fokhagymával, és egy kis friss snidlinget is adunk hozzá. Egy jó nagy adag lime-héjjal frissítjük.

A sziruphoz felforraljuk a vizet a cukorral, közben néha átkeverjük. Hozzáadjuk a felezett chiliket is.

A tálaláshoz a salottahagymát nagyon vékony csíkokra vágjuk.

Ha mindennel elkészültünk, a haltejet tányérra rakjuk, teszünk mellé snidlinget, salottahagymát, fermentált fokhagymát, szirupban áztatott chilipaprikát, majd körélocsoljuk a marinádot. Megszórjuk a megtört olajos magvakkal, és máris fogyasztjuk.