Pho leves (vegetáriánus változat)

Gasztro

Pho leves (vegetáriánus változat)

A híres vietnámi leves, jó sok gombával! Mi, magyarok nagyon levesesek vagyunk: érdemes kísérletezni vele, passzol az ízlésvilágunkhoz. Borbás Marcsi receptje.

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba (shiitake, ördögszekér, csiperke stb.)
  • 4 szál sárgarépa
  • 1 szál paszternák
  • 2 szál petrezselyem gyökér
  • 1 szem karalábé
  • 1 zellergumó
  • 2 szál póréhagyma
  • 2-3 rúd fahéj
  • 3-4 csillagánizs
  • 1 egész szerecsendió
  • 2-3 cm friss gyömbér
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 citromnád
  • 2 ek halszósz
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 csokor friss koriander
  • 1 lime héja

 

Tovább olvasok

A gombákat egy serpenyőben, zsiradék nélkül megpirítjuk. Közben megtisztítjuk és felvágjuk a zöldségeket. Érdemes falatnyi darabokra aprítani őket. Ha megpirult a gomba, kiszedjük a serpenyőből, és félre tesszük. Ezután a többi zöldséget is szárazon átpirítjuk. 

A szerecsendiót késsel elvágjuk, és a többi fűszerrel együtt szintén zsiradék nélkül kissé megégetjük abban az edényben, amiben a levest fogjuk főzni. Ha a fűszerek illatát már intenzíven érezzük, és kicsit füstölnek is, teszünk az edénybe friss gyömbért és fokhagymát is, rövid ideig pirítjuk ezeket is, majd felöntjük vízzel. Ezután hozzáadjuk a pirított gombát és a pirított zöldségeket, majd szükség szerint vizet is teszünk még hozzá, hogy a folyadék jól ellepje a zöldségeket. A levest sózzuk, hozzáadjuk a szójaszószt, a halszószt, és a kissé megtört citromnádat. Kb. 25-30 perc alatt az egészet készre főzzük. A legvégén adunk a leveshez apróra vágott koriandert és lime-héjat. 

A kész levest forrón tálalhatjuk forrázott rizstésztával vagy üvegtésztával. Tálalás előtt friss zöldségekkel is kiegészíthetjük, tehetünk bele például pak choit. Levesbetétnek ecetes reszelt sárgarépát, vékonyra vágott zellerszárat, illetve chilit is használhatunk.