Nyúlleves krumpligombóccal

Gasztro

Nyúlleves krumpligombóccal

Kerekes Sándor receptje

Hozzávalók:

  • 1 egész nyúl
  • 2 ek zsír
  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 4-5 babérlevél
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3-4 cm friss gyömbér
  • 1 cs tárkony
  • 1 cs kakukkfű
  • 3 szál sárgarépa
  • 3 szál fehérrépa
  • 1 karfiol
  • 2 zöldhagymaszár
  • ½ kápia
  • 2 citrom héja és leve
  • 2,5 dl tejföl
  • 2 ek liszt

A gombóchoz:

  • 5 szem közepes burgonya
  • 15 dkg mangalicaszalonna
  • ½ fej vöröshagyma
  • nyúl belsőségek: tüdő, máj, vese
  • 2 szál friss kakukkfű
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 db tojás
  • 3-4 ek liszt
  • 1 cs petrezselyem
  • bors

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A gombóchoz a burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, majd sós vízben megfőzzük. Ezután simára áttörjük, majd hagyjuk hűlni. A főzőlevet megtarthatjuk a leveshez.

Felkockázzuk a szalonnát, majd egy serpenyőben kipirítjuk a zsírját. A pörcöt kiszedjük, és az áttört krumplihoz adjuk. A kisült zsiradék nagyobb részét egy fazékba átöntjük, azon indítjuk majd el a levest. A maradékot a serpenyőben hagyjuk, és hozzáadjuk a felaprított nyúlbelsőségeket. Nagyon nagy lángon átpirítjuk. Ezután rádobjuk a finomra felvágott hagymát. Kakukkfűvel és fokhagymával ízesítjük. Frissen őrölt borsot is adunk hozzá. Ha megpirult, ezt is hagyjuk hűlni.

Ha már minden kihűlt, akkor összedolgozzuk az áttört krumplit a pörccel, a pirított belsőséggel, illetve egy tojással. Körülbelül a burgonya egyharmadnyi súlyának megfelelő lisztet adunk hozzá. Ízesítjük friss petrezselyemmel, sóval és borssal. Ha összeállt a tészta, lisztes kézzel diónyi gombócokat készítünk belőle.

A leveshez a finomra vágott hagymát a szalonnazsíron ledinszteljük. Ezután a feldarabolt nyúlhúst is hozzáadjuk. Addig kevergetjük, míg a hús minden része át nem fehéredik. Adunk hozzá babérlevelet, majd az aprított fokhagymát, a gyömbért és a tárkonyt is belerakjuk. Ráöntjük a krumpli főzővizét, és annyi vizet adunk még hozzá, hogy leves állaga legyen.

Amíg fő a nyúl, megtisztítjuk és felkockázzuk a zöldségeket. A karfiolt rózsáira szedjük. Mikor kétharmadig megfőtt a hús, ezeket is hozzáadjuk az ételhez. A karfiolt ráérünk később is beletenni. Mikor már fő a karfiol, belerakjuk a levesbe a gombócokat. A zöldhagyma szárát felkarikázzuk, a kápiát kis kockákra vágjuk. A citromok héját vékonyan lehámozzuk, majd felaprítjuk. Ezeket is az ételhez adjuk. Ha megfőtt a gombóc, elkészítjük a habarást. A tejfölt simára keverjük a liszttel és a citromok levével. Kiegyenlítjük a hőmérsékletét egy nagy merőkanálnyi forró levessel, majd a fazékba öntjük. Két perc múlva tálalhatjuk is!