Nagy-Magyarország receptjei: muravidéki százrétű béles, a gibanica

Gasztro

Nagy-Magyarország receptjei: muravidéki százrétű béles, a gibanica

Ez egy igazi ünnepi étel a Muravidéken, fantasztikus élmény megkóstolni a sok egybeolvadó réteget benne. Csupa jó dologgal töltik meg, nem csoda, hogy még a legszegényebb családokban is minden jeles napon megsütötték.  

Hozzávalók 

(a közepesnél kicsit nagyobb méretű tepsihez)

Az omlós tésztához:

  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg rétesliszt
  • 2 vaníliás cukor
  • 2 evőkanál kristálycukor
  • 1 sütőpor
  • 2 tojás sárgája
  • csipet só
  • tejföl, amennyit a tészta felvesz (2-4 kanál)
  • 8 db réteslap

Töltelékek:

  • 25 dkg otthon darált mák, (ha nincs mákdarálónk, akkor kávédarálón is ledarálhatjuk a  mákot)
  • 30 dkg darált dió
  • 1 kg tehéntúró
  • 4 tojás
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 evőkanál búzadara
  • 1 kg alma
  • fahéj
  • 2 evőkanál zsemlemorzsa
  • 20 dkg mazsola
  • 5 dl tejföl
  • cukor
  • olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

Először az omlós tésztát készítjük el. A szobahőmérsékletű vajat a liszttel, a cukorral, a vaníliás cukorral, 2 tojás sárgájával és egy csipet sóval jól összegyúrjuk. Annyi tejfölt adjunk hozzá, hogy omlós tészta állagot kapjunk. Amikor a tészta szépen összeállt, kinyújtjuk és a tepsi aljára helyezzük. Ezután elkezdjük a töltelékek rétegezését.

Az almát meghámozzuk, lereszeljük, és ízlés szerint adunk hozzá cukrot és fahéjat. Hozzákeverünk két evőkanál zsemlemorzsát is, majd egyenletesen az omlós tésztára kenjük. Ezután ráteszünk két réteslapot, és megkenjük olajjal. (Nálunk vékonyabbak a lapok, ezért nyugodtan tehetünk rétegenként két vagy három lapot is.)

Ezután egyenletesen rásimítjuk a cukorral (ízlés szerint cukrozzuk) összekevert darált diót. A diós réteg tetejére egy pici olajat és mártás sűrűségű tejfölt pötyögtetünk, majd újabb réteg réteslapot helyezünk rá. (Ha túl sűrű a tejfölünk, akkor kevés tejjel hígítsuk, és egyenletesen keverjük el, hogy mártás állagú legyen.) Ezt a réteslapot is olajozzuk meg.

A túrót keverjük össze ízlés szerint cukorral, a citrom reszelt héjával és 4 tojás sárgájával. A legvégén adjuk hozzá a tojásfehérjéből cukorral felvert habot, majd 2 evőkanál búzadarát. A réteslapra fél centi vastagságban kenjünk a túrós krémből, erre egyenletesen simítsuk rá a cukorral elkevert darált mákot, és fektessük rá az újabb réteslapokat, amit az előzőekhez hasonlóan megolajozunk. Utoljára a túrós krémet kenjük a réteslapra, melynek a tetejére a tejben vagy cukros vízben áztatott mazsolát szórjuk. Réteslappal zárjuk a túrós, mazsolás réteg tetejét, melyet a szokásos módon megolajozunk. Ezután tegyük előmelegített, 180 fokos sütőbe a tepsinket. Körülbelül 1 órát sütés minimum szükséges. Amikor már a teteje szépen pirulni kezd, nagyjából fél óra múlva, kivesszük és vékonyan megkenjük az 1 egész tojással elkevert tejföllel, visszatesszük a sütőbe és szép aranybarnára sütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni, tálalás előtt porcukorral szórjuk meg a tetejét.  

 

 

 

Már követem az oldalt

X