Mocskos tészta

Gasztro

Mocskos tészta

 Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 4 db M-es tojás
  • 40 dkg finomliszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg szalonna
  • 5-6 kanálnyi sűrű szilvalekvár
  • 1 ek sertészsír

A tálaláshoz:

  • cukros darált dió

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A tésztához a lisztet simára kigyúrjuk a tojásokkal és a sóval. Ezután egy zacskóba rakjuk, és szobahőmérsékleten pihentetjük legalább egy órát. Közben szépen bepuhul, és így ki tudjuk majd nyújtani. Ha letelt a pihentetés ideje, lisztezett deszkán kinyújtjuk, és szélesmetéltre vágjuk.

Ezután a tésztát lobogva forró, sós vízben kifőzzük. Az apró kockákra vágott szalonnát zsírjára sütjük egy olyan serpenyőben, öntöttvas lábasban vagy zománcos lábasban, melyet be tudunk majd tenni a sütőbe. Ezután a kisült zsírt és a pörcöt összekeverjük a tésztával és a szilvalekvárral.

180 fokos sütőbe rakjuk be. Addig kell közepes lángon sütnünk, amíg alul aranybarna, ropogós kéreg keletkezik és egyben meg tudjuk fordítani az egészet. Amikor a tészta alja már szépen megpirult, egy tálat szorítunk a lábas tetejére, és átfordítjuk rá a tésztát. Most a sületlen felével tesszük vissza, és így sütjük tovább, amíg az az oldala is megpirul.

Végül kiborítjuk egy tálra, megszórjuk cukros darált dióval, és máris tálaljuk.

 

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.