Medvehagymás ínyencségek – madárdallal tálalva

Gasztro

Medvehagymás ínyencségek – madárdallal tálalva

Medvehagymát enni egészséges, medvehagymát gyűjteni pedig trendi. Akiben bármi kétely merülne fel, hogy összetévesztené a medvehagymát a gyöngyvirággal, a salamonpecséttel vagy bármi más zöld levéllel, az hagyja meg a gyűjtés örömét másoknak! A piacon, sőt már a szupermarketben is hozzájuthatunk szép medvehagymához.

Hegyvidékeinken, különösen bükköseinkben, hegyi patakok környékén érezhetjük a már messziről lengedező, fokhagymára emlékeztető illatot. Néhol szinte egybefüggő medvehagyma mezők várják a tavaszi túrázókat. A Mecsek, a Gerecse, a Bakony a legismertebb medvehagyma lelőhelyek. A növény élénkzöld, lándzsa alakú levelei a gyöngyvirágéhoz hasonlítanak, ám pont az illata teszi összetéveszthetetlenné vele. Ernyős virágzatában kis csillagszerű virágok helyezkednek el.

Leveleit virágzás előtt érdemes gyűjteni, főként friss fogyasztásra, salátába keverve, vajas kenyérre szórva.

Készíthetünk belőle levest, főzeléket, mártást, pesztót, ezek variációinak számtalan receptje ismert.

Tovább olvasok

A zsenge, tavaszi medvehagyma nemcsak jóízű, különleges vitaminforrás, de egyben kitűnő vértisztító is. A néphit szerint nevét onnan kaphatta, hogy a hosszú téli álom után a barlangból előmerészkedő medvék is ezt keresik, hogy leveleit elfogyasztva tisztítókúrát tartsanak. Gyomor- és bélbántalmak esetén gyógyító hatású, a friss levelek serkentik a vese működését.

A népi gyógyászat álmatlanság, szívbántalmak és érelmeszesedés, magas vérnyomás esetén ajánlja.

Amint megsimogat az első kikeleti napsugár, elő a bakanccsal, s irány az éledő erdő –  tovatűnik nyomban a téli életuntság, a ránk nehezedő szürke fáradtság: ebben lesz segítőtársunk a madárdal, a lágy szellő s az üdén zöld medvehagyma is. Néhány olyan receptet ajánlok, amelyek egészen más formában nyújtják a medvehagymás élvezetet.

Medvehagymalevélben sült jófalat – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Medvehagymalevélben sült jófalat

Hozzávalók

  • 40 dkg trappista sajt
  • 15 dkg füstölt, főtt sonka
  • 20 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál olaj
  • jó 2 marék (40-50 db) medvehagyma levél, őrölt tarkabors

Elkészítés

A trappista sajtot meg a sárgarépát lereszeljük. Hozzáadjuk az igen apróra vágott sonkát, az egészet összekeverjük, és nyolc részre osztjuk. Nedves kézzel hosszúkás pogácsákká formázzuk. Egy négyzet alakú alufólia-lapot olajjal megkenünk. Néhány medvehagyma levelet fektetünk rá úgy, hogy kissé fedjék egymást. Ráhelyezünk egy sajtos-sonkás pogácsát, a leveleket ráhajtogatjuk és lazán beburkoljuk az alufóliába. A többi pogácsát is hasonlóképpen becsomagoljuk és a kis „csomagokat” tepsibe tesszük. Forró sütőben 240 °C-on 10-12 perc alatt megsütjük. A fóliából kicsomagolva, mozsárban durvára tört színes borssal megszórva forrón tálaljuk. Friss fehérkenyér kívánkozik mellé. Az alufóliába bugyolált csomagokat faszénparázs felett is megsüthetjük.

Medvehagyma lasagne – Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Medvehagyma lasagne

Hozzávalók

  • 2 tojás
  • 30 dkg liszt
  • 1 nagy csokor medvehagyma
  • 15 dkg túró
  • 25 dkg tejszínes krémsajt
  • 1 dl tej vagy zöldségleves
  • őrölt bors
  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg reszelt füstölt sajt

Elkészítés

A tojásokat egy tálba ütjük, megsózzuk, és a lisztet apránként hozzáadva tésztát gyúrunk belőle. Fél órán át lefedve pihentetjük, majd vékonyra nyújtjuk, és 6 db, kistepsi nagyságú lapra vágjuk. A túrót villával összetörjük, a krémsajttal, a tejjel vagy zöldséglevessel összedolgozzuk, sóval, őrölt borssal ízesítjük. Az első tésztalapot a kivajazott kistepsibe helyezzük, vékonyan megkenjük a sajtos-túrós krémmel, felaprított medvehagymával gazdagon megszórjuk, majd a rétegezést addig folytatjuk, míg tart a hozzávalókból. A tetejét olvasztott vajjal megkenjük, füstölt sajttal megszórjuk. Forró sütőben, lefödve 20-25 percen át sütjük, majd a fedőt levéve, szép aranyszínűre pirítjuk.

Medvehagyma kapri módra

(nyitóképünkön)

Virágzás után újra kizöldül a medvehagymás erdő, kis ernyőcskékben állnak a hármas kis toktermések, amelyek éretlenül igen finomak. Ezekből készül a „hamis kapri”, amely elkészítése – több más vadnövényes csemegéhez hasonlóan – igen sok türelmet és időt igényel, ám az ízéért mindenképpen megéri: a vén medve is megnyalná utána mind a négy mancsát!

Hozzávalók

  • egy marék zsenge medvehagyma-termés
  • 1 evőkanál só
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 dl 10%-os ecet
  • 2 babérlevél

Elkészítés

A száráról lecsipkedett bogyókat sóval meghintjük és egy éjszakán át állni hagyjuk. Szitán lecsepegtetjük, majd cukorral és babérlevéllel ízesített ecetben felforraljuk. Kis üvegbe töltjük, gondosan lezárjuk. Hűvös helyen egy hétig érleljük, azután a kapribogyóhoz hasonlóan használhatjuk. Kitűnő, markáns ízt ad a túrókrémeknek, körözöttnek, de halételek mártásaiba is használhatjuk.