Loksa

Gasztro

Loksa

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

A tésztához:

  • 1 kg sütnivaló burgonya
  • kb. 40 dkg liszt
  • 1 db tojás
  • 1 tk. só
  • 1 ek. sertészsír
  • 1 csomag porélesztő

Káposztás töltelék:

  • 1 fej káposzta
  • 1 ek. sertészsír
  • bors

Az édes változathoz:

  • cukor nélküli, kemény szilvalekvár

A sütéshez:

  • 2 liter napraforgóolaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A burgonyát héjában megfőzzük. Ha kicsit hűlt, meghámozzuk, majd krémesre áttörjük. Ha teljesen kihűlt, összegyúrjuk a többi hozzávalóval. Annyi lisztet adunk hozzá, hogy jól kezelhető, nyújtható tésztát kapjunk. Ezután, ha szükséges, egy picit pihentetjük.

Alaposan lisztezett deszkán vékonyra kinyújtjuk a tésztát. Körlapokat szaggatunk belőle, melyeket egyenként lekvárral vagy dinsztelt káposztával megtöltünk. A kiszaggatott körlap egyik felébe halmozzuk a tölteléket, majd a tészta másik felét ráhajtjuk (félkörre). Villával jól lenyomkodjuk a szélét, hogy sütéskor ne jöjjön ki a töltelék. Bő, közepesen forró olajban mindkét oldalát pirosra megsütjük.

A dinsztelt káposztás töltelékhez a káposztát lereszeljük, majd lesózzuk, és rövid ideig állni hagyjuk. Ezután zsíron aranybarnára dinszteljük. Sóval, borssal ízesítjük.

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.