Különleges sárgadinnyelekvár

Gasztro

Különleges sárgadinnyelekvár

Sarkantyúkával, egy fantasztikus ehető virággal ízesítve.

A kerti sarkantyúka a legizgalmasabb salátavirág. Ízletes levelei, kissé csípős, borsra emlékeztető zamatú virágainak ott a helye a nyári saláta-palettán. A szépen kinyílt virágokba zöldségkrémet tölthetünk, ezzel dobva fel a nyári hidegtálakat. A sarkantyúka karakteres ízével fűszerként is szerepet kaphat, ha nem szépségén van éppen a hangsúly. Apróra vágva salátaöntetet, tojássalátát ízesíthetünk vele.

A zamatos sárgadinnye a karakteres, kissé csípős sarkantyúkával meglepő párosításnak tűnik, de nekem nagy kedvencem! Aki kipróbálja, nem fog csalódni: az ízek olyan összhangját találja majd benne, amit elképzelni sem lehet. Ha korszerű befőzőszert használunk hozzá, a főzési időt és a cukor mennyiségét is csökkenthetjük!

Tovább olvasok

Hozzávalók:

  • kb. 2 kg érett sárgadinnye
  • 1 citrom leve
  • 60 dkg cukor
  • 20-25 sarkantyúkavirág

Elkészítés:

A sárgadinnyét megtisztítjuk, a magokat eltávolítjuk, a húsát kockára vágjuk. Lassú tűzön, kevergetve fél órán át főzzük, majd a tűzről levesszük, és pépesítjük. Hozzáadjuk a citrom levét, a cukrot és további 15 percen át forraljuk.

A sarkantyúkavirágokat szirmokra tépkedjük, és a forrásban lévő lekvárhoz adjuk. 4-5 percig főzzük együtt, majd azon melegében kisebb, borpárlattal kiöblített üvegekbe töltjük.

Az üvegeket lezárva száraz gőzben hagyjuk kihűlni.

 

Ajánljuk még:

Zebratorta (egy kicsit másként)

A Zebratorta egy igazán csinos sütemény, de azért valljuk be, az eredeti változat íze nem kifejezetten különleges, inkább semleges, sűrű piskótaszerű élmény. Az én verzióm egy kicsit izgalmasabb, karakteresebb ízű, és látványra is más. 

 

Már követem az oldalt

X