Kötözött tészta kétféleképpen

Gasztro

Kötözött tészta kétféleképpen

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

Tészta:

Tovább olvasok
  • 30 dkg liszt
  • 3 db tojás
  • csipetnyi só

Töltelék:

  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 evőkanál sertészsír

Leves:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 4 szem burgonya
  • 1 szem paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 ek fűszerpaprika
  • petrezselyem
  • zellerzöld

Ragu:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 ek sertészsír
  • 25 dkg laskagomba
  • só, bors
  • 3 dl zsíros tejszín
  • petrezselyem

 

Elkészítés:

A töltelékhez az apróra vágott hagymát ledinszteljük a sertészsíron, majd hagyjuk kihűlni.

A tésztához a lisztben elkeverjük a sót, és beleütjük a tojásokat. Jól gyúrható, kemény tésztát készítünk belőle, majd zacskóba rakva minimum egy órát pihentetjük. Ezt követően vékonyra nyújtjuk a tésztát, és a hosszabb szélére halmozunk egy vékony csík tölteléket. Ezután duplán felhajtjuk a tésztát, és levágjuk az így kapott megtöltött szalagot. Ezt a töltött tésztacsíkot kézbe vesszük, és a végéről indulva csomót kötünk rá. Az így kapott csomót levágjuk. Ezt a műveletet addig végezzük, míg el nem fogy az összes tészta. 

A leveshez felolvasztjuk a zsírt, majd hozzáadjuk a vöröshagymát, és lepirítjuk. A paprikát és a paradicsomot is apróra vágjuk, és ezt is az ételhez adjuk, rövid ideig dinszteljük. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát, a borsot, a sót, és felengedjük 2 liter vízzel. Amikor ez felforrt, hozzáadjuk először a felkarikázott zöldségeket, majd 15 perc múlva a kockára vágott burgonyát. Amikor ezzel is felforrt az étel, beletesszük a kötött galuskákat. Ezt követően már csak kíméletesen forraljuk, 15–20 percet követően pedig hozzáadjuk a friss zellerzöldet és a petrezselymet, majd levesszük a tűzről.

A gombás raguhoz a kockára vágott hagymát lepirítjuk a zsíron, majd hozzáadjuk a feldarabolt laskagombát. Ízesítjük sóval, borssal, friss petrezselyemmel, majd ráöntjük a tejszínt és elkezdjük beforralni. Végül belekeverjük a levesben kifőzött kötött tésztákat.

Természetesen, ha nem készítjük el egyszerre mindkét ételt, akkor vízben is kifőzhetjük a tésztát, mielőtt a raguhoz adjuk.

 

 

Már követem az oldalt

X