Jókai bableves

Gasztro

Jókai bableves

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 db füstölt csülök
  • 1 pár füstölt kolbász
  • 2-3 db nyers sertésköröm darabolva
  • 1 kg száraz virágbab
  • 3-4 szál sárgarépa
  • 2-3 szál fehérrépa
  • 2-3 db paszternák
  • 2-3 fej fokhagyma
  • 1 fej vöröshagyma
  • pirospaprika
  • a tálaláshoz tejföl

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Egy fazék hideg vízbe tegyük fel főni a füstölt csülköt a fokhagymával és a hagymával. Előtte vágjuk le róla a húst, igyekezzünk egyforma méretű darabokra szedni. Természetesen a csontot is tegyük bele a levesbe, mert nagyon jó ízt ad neki. A kolbászt vágjuk tetszőleges darabokra, és szintén adjuk az ételhez, majd 45-50 percig főzzük.

A körmöket alaposan tisztítsuk meg, és ezeket is tegyük az ételbe, ha a csülök már félig megfőtt. A sózással vigyázzunk, mert a füstölt csülök sós, így könnyű elsózni a levest.

Újabb fél óra főzés után hozzáadhatjuk a babot is, melyet előző este beáztattunk. Ha már majdnem teljesen megfőtt a bab, akkor jöhetnek a levesbe a zöldségek. Ezekkel együtt készre főzzük.

Tálaláskor adhatunk mellé tejfölt.

 

 
 
 

 

Ajánljuk még:

Pünkösdi reggeli a zöldben

Egyszer régen, valamikor az idők kezdetén, egy színes szakácskönyv került a kezembe. Németországból érkezett, és csábító szép reggeli ajánlatokkal volt teli. Lapozgattam, nézegettem, közben meg a mi sovány, sebtiben bekapott reggelinkre gondoltam. Volt benne vasárnapi és ünnepi reggeli, pezsgős reggeli a teraszon, angol reggeli babbal és bajor reggeli pereccel, fehér kolbásszal, és pünkösdi piknik-reggeli a zöldben.