Grízes lángos

Gasztro

Grízes lángos

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • 10 dkg vaj
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2 dl tej
  • 1 kk só
  • 0,5 dl olaj

A grízes töltelékhez:

  • 1 l tej
  • 2 dl gríz
  • 1 rúd vanília
  • 5-6 ek cukor
  • 2 tojássárgája
  • 2,5 dkg vaj
  • csipet só
  • 1 kk kardamom
  • 1 szem narancs

 

  • 1 db tojás a kenéshez

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Először a tölteléket készítjük el. A tejet a cukorral, a kardamommal és a vaníliával felforraljuk, beleöntjük a grízt, és folyamatosan kevergetve addig főzzük, amíg besűrűsödik. Lágy, krém állagú grízt kell kapnunk. Ezután levesszük a tűzről, és belereszeljük a narancs héját. Hagyjuk kihűlni. Ha már nem olyan forró, hozzákeverünk 2,5 dkg vajat és 2 tojássárgáját.

A tésztához kevés langyos tejben elkeverjük a másfél evőkanálnyi cukrot és a 2,5 dkg élesztőt, majd hagyjuk felfutni. Ezután az átszitált szobahőmérsékletű finomlisztben elmorzsoljuk a vajat, hozzáadjuk a sót, a tejfölben jól elkevert tojássárgáját, a habosra felfutott élesztőt, és a maradék tejjel simára dagasztjuk. Amikor már elválik az edény falától a tészta, akkor beledagasztjuk az olajat is. Letakarva langyos helyen egy órát kelesztjük.

A megkelt tésztát kétfelé osztjuk, majd mindkét darabot fél ujjnyi vastagra és szabályos négyzet alakúra nyújtjuk. Egyenként sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott-lisztezett tepsibe helyezzük a tésztákat, és vastagon megkenjük őket a grízkrémmel. Fontos, hogy a krémet is négyzet alakban vigyük fel, mégpedig úgy, hogy a tészta oldalainak közepére mutassanak a krémből formázott négyzet sarkai! Ezután a tészta négyzetek sarkait középre hajtjuk, mintha túrós batyut készítenénk, csak ezúttal jóval nagyobbat a szokásosnál. 

15-20 perc kelesztés után, felvert tojással megkenjük mindkettő tetejét, megszórjuk vágott mandulával, és 180° C-on 30-40 perc alatt pirosra sütjük.

Ajánljuk még:

A lazac nem rószaszín – tudtad, hogy hazudnak neked?

Az élelmiszeripar egyik legnagyobb átverése a rózsaszín legkülönfélébb árnyalataiban tetszelgő lazac esete. Kevesen tudják ugyanis azt a kiábrándító tényt, hogy a tenyésztett lazacok húsa alapvetően fehéres-szürkés színű, és festékanyagtól nyeri el dekoratív színét.

 

Már követem az oldalt

X