Főrendi fánk

Gasztro

Főrendi fánk

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 10 dkg vaj
  • 10 ek víz
  • 10 dkg liszt
  • 6 dkg étcsokoládé
  • 4 db tojás

A krémhez:

  • 5 dl zsíros tej
  • 4,5 dkg keményítő
  • 7,5 dkg cukor
  • 7 tojássárgája
  • 2 ek kakaópor
  • tonkabab (elhagyható)
  • 4 tojásfehérje
  • 8,5 dkg cukor

A tálaláshoz:

  •  tejszínhab

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A vajat a vízzel együtt felforraljuk, a csokoládét is belereszeljük. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a lisztet, és rövid ideig még a tűzhelyen tartva keverjük, égetjük a tésztát, hogy a liszt egy kicsit odakapjon.

Ezután lehúzzuk a tűzről, áttesszük a masszát a robotgép üstjébe, és folyamatos keverés mellett egyenként hozzáadjuk a tojásokat. A végére nagyon sűrű, tejföl állagú masszát kell kapnunk, ami a habzsákból kinyomva megtartja a formáját.

A sütőt előmelegítjük 220 fokra. Ne használjunk hőlégkeverést! A tésztából egy habzsák segítségével nagyobb dió méretű gombócokat nyomunk egy sütőpapírral bélelt tepsibe.

A fánkjainkat ezután betesszük a forró sütőbe, és várjuk, hogy gyönyörűen megdagadjanak. Fontos, hogy tíz percig semmi esetre se nyissuk ki a sütő ajtaját. Ha jól megnőttek és kezdenek pirulni, akkor vannak készen. Ekkor kapcsoljuk le a sütőt, és résnyire nyissuk ki az ajtót. Hagyjuk a fánkokat még a melegben pihenni.

A krémhez a tejet feltesszük forrni. Közben a tojások sárgáját a cukorral, a kakaóporral, a reszelt tonkababbal és a keményítővel simára eldolgozzuk. Amikor a tej már forró, kimerünk belőle egy keveset, és a sárgájás keverékhez öntjük, közben végig kevergetjük. Ilyen módon kiegyenlítjük a hőmérsékleteket. Ha a tej felforrt, folyamatos keverés mellett beleöntjük a tojásos krémet, majd az egészet addig melegítjük, amíg újra felforr, majd besűrűsödik. Közben a fehérjét 8,5 dkg cukorral együtt kemény habbá verjük. Ha a krémünk elkészült, lehúzzuk a tűzről, és a fehérjehab egyharmadát erőteljes mozdulatokkal elkeverjük benne. A maradék habot óvatos, laza mozdulatokkal szintén hozzáadjuk. Nagyon fontos, hogy a még forró krémbe keverjük bele a fehérjehabot, mert így lesz tartós, rezgős a krémünk.

A kihűlt fánkok tetejét levágjuk, a belsejükből kiszedjük a hártyásra sült tésztát. Habzsákba töltjük a kakaós krémet, és mindegyik süteménybe nyomunk belőle. Ha szeretnénk fokozni az élményt, felvert tejszínhabot is tehetünk rá.