Darálós keksz

Gasztro

Darálós keksz

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 75 dkg liszt
  • 25 dkg cukor
  • 20 dkg vaj
  • 4 db tojás
  • 1 dl olaj
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 ek. tejföl
  • 1 citrom leve és héja
  • 1 tk. ecet
  • 1 tk. szódabikarbóna

A kakaós változathoz:

  • 1 ek. natúr kakaó

A mártogatáshoz:

  • 15 dkg fehér csokoládé
  • 15 dkg étcsokoládé

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A lisztet alaposan elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a sütőport, az olajat, a tojásokat és a tejfölt. Egy citrom reszelt héjával és kifacsart levével ízesítjük. Mielőtt a tészta teljesen összeáll, a szódabikarbónát megfuttatjuk az ecetben, és ezt is a többi hozzávalóhoz öntjük. Alaposan összedolgozzuk a tésztát, majd hűtőben pihentetjük néhány órát.

Ehhez a kekszhez szükségünk lesz egy húsdarálóra és az ahhoz kapható kekszkészítő előlapra. Könnyen beszerezhető, ha a nagymamától nem maradt volna ránk.

A pihentetés után elővesszük a tésztát, majd a daráló segítségével kekszeket készítünk belőle. A kezünket tegyük a daráló kimeneti nyílása alá, és darálás közben óvatosan addig húzzuk a tenyerünkre érkező formázott tésztát, amíg az el nem éri a kívánt hosszúságot. Ekkor vágjuk el, és tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe. Lehetnek kis hernyócskák is, de karikába hajlítva még szebbek. 180° C-on kb. 10-15 perc alatt addig süssük, amíg éppen egy kicsit megpirul. Még forrón forgassuk a vaníliás porcukorba.

Tipp: Készíthetünk kakaós kekszeket is. Ebben az esetben, mielőtt az olajat beledagasztanánk a tésztába, vegyük ketté a tésztát és az olajat is. Az olaj feléhez adjunk hozzá még egy evőkanálnyi olajat és egy evőkanál kakaót. Ezt dagasszuk bele a tészta egyik felébe. A másik adag tésztába pedig gyúrjuk bele az olaj másik felét.

 

Már követem az oldalt

X