Gasztro

Csikós tokány

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók:

  • 1 kg sertéslapocka
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 ek sertészsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • durvára őrölt bors
  • 3 szem paprika
  • 3-4 szem paradicsom
  • 1,5 dl tejföl

A nokedlihez:

  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • kb. 1 dl víz

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A füstölt szalonnát felcsíkozzuk, majd egy kevés sertészsírt teszünk alá, és lassú tűznél kiolvasztjuk a zsírját. A hagymát félkarikára vágjuk, majd azt is a szalonnához adjuk. A húst tokányra vágjuk, vagyis csíkokra. Így tesszük a hagymás, szalonnás keverékhez. Öntsük fel annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje. Mindig hagyjuk a vizet elpárologni, majd utána pótoljuk. Közben egy gerezd fokhagymát is adunk hozzá. Sózzuk, borsozzuk, majd hagyjuk párolódni.

Ha már majdnem puhára főtt a hús, hozzáadjuk a feldarabolt paprikát és paradicsomot. A paradicsomot érdemes leforrázni, és lehúzni a héját, mielőtt az ételhez adjuk. Ha minden benne van, akkor készre főzzük. Amikor megfőtt a paradicsom és paprika is, akkor tejföllel behabarjuk az ételt, adunk hozzá még friss borsot, és a frissen kifőtt nokedlivel tálaljuk.

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.