Chililekvár

Gasztro

Chililekvár

Kerülhet aztán húsos ételekbe, quesadillába de erősebbek - vékony rétegben! - egy szendvicsben is kipróbálhatja. 

Hozzávalók:

  • 3, 6 kg érett jalapeno és serráno paprika
  • 1 dl borecet
  • 1/2 kg cukor
  • 1 evőkanál pektin

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

A paprikákat megmossuk, a szárukat levágjuk, félbevágjuk és megfőzzük. Amikor már megpuhultak, kivesszük a főzővízből és átpasszírozzuk. Ekkor 3 kg sűrítményt kapunk, amit egy fazékban vagy lábosban felteszünk főni, ahogyan tennénk bármilyen lekvárral. Mikor már forr, hozzáadunk 35 dkg cukrot és a borecetet. Folyamatosan keverjük, és megvárjuk, amíg a cukor elolvad.

A maradék cukorban elkeverjük a pektint, és lassan beleszórjuk a paprikasűrítménybe, miközben állandóan keverjük. Hagyjuk egyet rottyanni, majd levesszük a tűzről, és csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt. Miután lezártuk a befőttes üvegek tetejét, pár percre fejre állítjuk. Nem kell dunsztolni, miután kihűltek az üvegek, máris rakhatjuk a spájzba vagy a kamrába. 

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.