Aszalt szilvás, rizses sütemény

Gasztro

Aszalt szilvás, rizses sütemény

A legjobb receptek találkozásából!

Hozzávalók:

A kelt tésztához:

Tovább olvasok
  • 1/2 kg liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dl tej
  • 5 dkg élesztő
  • 1/2 mokkáskanál só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 dl olaj

A töltelékhez:

  • 1 liter tej
  • 20 dkg rizs
  • ízlés szerint cukor
  • vaníliás cukor
  • 2 tojás sárgája

Elkészítés:

Az élesztőt kevés langyos tejben, kis cukorral felfuttatjuk, majd a többi hozzávalóval összegyúrjuk, alaposan kidagasztjuk és langyos helyen, letakarva megkelesztjük.

Egy liter tejből és egy csésze rizsből (ízlés szerinti cukorral, vaníliás cukorral ízesítve) tejberizst főzünk. Ha kihűlt, belekeverjük a két tojás sárgáját.

Az aszalt szilvát felöntjük annyi rummal elkevert langyos vízzel, amennyi ellepi, és megszórjuk fahéjjal. 

A megkelt tésztát félujjnyi vastagra kinyújtjuk, eloszlatjuk rajta a rizses tölteléket, megszórjuk az aszalt szilvával, majd a tészta sarkait középre hajtjuk, mint a túrós batyunál, csak itt most jóval nagyobb lesz a batyu. Ha ezt nagynak találnánk, két batyut is készíthetünk, akkor megfelezzük a tésztát és a tölteléket is. Felvert tojással megkenjük a tetejét, és 200 fokon 30 perc alatt megsütjük. A tetejét fahéjas porcukorral szórjuk meg.

 

 

 

 

Ajánljuk még:

„Évente minimum 300 különböző új receptet főzünk meg együtt”: Borbás Marcsival és Antal Csillával a Konyhám 200. adása kapcsán beszélgettünk

Borbás Marcsi Konyhám sorozatának 200-ik adását látjuk ma az egy.hu oldalán. Ez alkalomból páros interjú keretében villantjuk fel a műsor készítésének kulisszatitkait. Antal Csilla tíz éve segíti Marcsit a konyhában. Ahol egyikük mozdulata véget ér, ott kezdődik a másiké: ebből a szimbiózisból bontakoznak ki hétről-hétre a sokunk által kedvelt finomabbnál-finomabb receptek. 

 

Már követem az oldalt

X