Almakaramell: koncentrált finomság egész évre

Gasztro

Almakaramell: koncentrált finomság egész évre

Almakoncentrátum egy üvegben, amiért egész évben hálás leszel!

Hozzávalók:

  • 2 kg alma
  • 20 dkg vaj
  • 2 dl fehérbor
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk fahéj
  • 1 citrom héja reszelve

 

Tovább olvasok

Elkészítés:

Az almákat alaposan megmossuk, kimagozzuk, majd apró kockákra vágjuk. Meghámozni nem kell. 20 dkg vajat felolvasztunk, és elkezdjük rajta dinsztelni a felaprított gyümölcsöt. Ha már puha, felöntjük 2 dl fehérborral, aminek ezután elpároljuk az alkoholtartalmát. További 20 percig főzzük, majd teljesen krémesre turmixoljuk. Ekkor ízesítjük kardamommal és fahéjjal, de aki szereti, citromhéjat is reszelhet bele.

Ezután lassú tűzön addig főzzük, míg 2/3-ára sűrűsödik. Az almának el kell veszítenie a nedvességtartalmát, a benne lévő cukroknak pedig el kell kezdeniük karamellizálódni. Amikor a massza már olyan sűrű, mint a mustár, még forrón csírátlanított üvegekbe töltjük, és kidunsztoljuk.

Egész évben fantasztikus lesz süteményekbe, süteményekhez, de egy-egy kanállal önmagában fogyasztva is nagyon finom!

Ajánljuk még:

Árnyékliliom a tányéron

Magam nem csodálkoztam, amikor barátnőm – Japánból hazaérkezve – hatalmas lelkesedéssel ecsetelte, hogy a sokféle különleges fogás közt bizony volt árnyékliliom (árnyliliom) is. Olyan sokféle elkészítési módot tanult meg vendéglátóitól, muszáj volt kifaggatnom, hogy újabb receptekkel gazdagodjon a gyűjteményem. Eddig is került olykor árnyliliom hajtás a tavaszi tányérra, de a tiszta forrásból származó, autentikus receptek még nagyobb változatosságot, új ízeket hoznak.