A világ legegyszerűbb kenyere – Az írek módszere

Gasztro

A világ legegyszerűbb kenyere – Az írek módszere

Limara receptje.

 

Az ír szódáskenyér a világ legegyszerűbb kenyere. Alig néhány hozzávalóból áll, és tényleg csak annyi, hogy összekeverem, megformázom, sütöm. Nem egészen egy óra alatt az asztalon a friss, ropogós kérgű, sűrű, de krémes bélzetű kenyér.

Tovább olvasok

Nekünk kicsit szokatlan az íze, nem hasonlít a mi kovászos, hosszan, lassan érlelt kenyerünkhöz, de igazából nem is kell összehasonlítani.

Gyorsaságát az adja, hogy nem kell keleszteni, ugyanis nincs benne élesztő, ahogy a nevében is szerepel, szódabikarbónával készül. Azzal kezdjük, hogy a sütőt előmelegítjük 200 fokra, alsó-felső sütésre. Egy nagyobb tepsit pedig kibélelünk sütőpapírral.

Tálba szitálunk 450 g finomlisztet. Hozzáadunk egy teáskanál sót, egy nagy csipet cukrot és egy enyhén púpos teáskanál szódabikarbónát. Alaposan összekeverjük. Kimérünk 400 ml írót és a liszthez öntjük, de érdemes egy keveset visszatartani, mert a boltban kapható írók nem egyforma sűrűségűek.

Az írót a lisztre öntjük és egy spatulával elkeverjük. Amikor nagyjából összeállt, kézre váltunk, és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Nem szabad hosszasan gyúrni, mert a szódabikarbóna és a savas író gyorsan reakcióba lép, a tészta szinte azonnal elkezd növekedni. Akkor jó a tésztánk, ha kissé puha, de megáll a lábán, azaz nem terül szét amikor cipóvá formázzuk.

Azonnal a sütőpapíros tepsi közepére fektetjük, és egy éles késsel kereszt alakban bevágjuk. Betoljuk a forró sütőbe, és kb. 35 perc alatt szép pirosra sütjük. Ha a kenyér alját megkopogtatva mély, kongó hangot hallunk, biztosak lehetünk benne, hogy rendesen átsült.

Nem kell megijednünk, ha épp nincs otthon írónk, könnyedén tudunk mi magunk is készíteni. Kimérünk ugyanannyi zsíros tejet és egy evőkanál friss citromlevet teszünk bele. 10 percig hagyjuk állni, azután már használható is.

Író helyett készíthetjük a hígabb kaukázusi kefirrel vagy a sűrűbb joghurttal, amit egyharmad arányban felhígítunk vízzel, de összekeverhetjük aludttejjel is.

A tésztájába tehetünk friss fűszernövényeket, vagy kissé megpirított magvakat, sőt még akár sajtot is. Ízlés szerint a liszt egy részét pedig teljes kiőrlésű lisztre cserélhetjük.

Limara korábbi receptjeit (például a csodálatos házi kiflit vagy a klasszikus kenyér receptjét), míg Borbás Marcsi gyerekkori kiflijének videóreceptjét itt találjátok

Limara saját oldalán további praktikákat, péktermékek titkait találjátok!

 

Már követem az oldalt

X