9 zöldség- és gyümölcsrész, amit kidobsz, pedig kincset ér!

Gasztro

9 zöldség- és gyümölcsrész, amit kidobsz, pedig kincset ér!

Sokszor elképzelni sem tudjuk, hogy mekkora mennyiségben hajítjuk a kukába vagy a komposzthalomra az értékes, tápanyagban és gasztronómiai élményben gazdag növényi részeket. A legtöbb gyökérzöldség levele és a szárak a zöldhulladék között vagy egy újságpapírba csomagolva a kukában végzik. De van egy tucat érvem amellett, hogy ez többé miért ne így legyen!

Kezdjük rögtön a karalábéval!

Aki még nem evett a leveléből készült mártásból, annak fogalma sincs, miből maradt ki. A felaprított leveleket vajon megfonnyasztva, sózva és borsozva készítsük el, majd egy kellemes tejfölös habarással fejezzük be a műveletet. Tökéletes kísérője főtt húsoknak, de akár töltött tökhöz, vagy a róla levágott és megtöltött karalábéhoz is isteni.

A karalábé levelei tele vannak vitaminnal, káliummal, kalciummal, vassal, és magas az antioxidáns-tartalmuk is. Kiszárítva a zellerhez hasonlóan ételízesítőként is használható, de nyersen salátába, főzelékbe vagy akár levesekbe is kiváló.

Tovább olvasok

A reteklevél sem rossz!

Szintén gazdag tápanyagforrás a retek levele: kalcium, vas, kálium, K-, B-, és C-vitamin is található benne. Jó rostforrás, salátában, turmixokban bármikor felhasználható. Sosem felejtem el, amikor egy kedves vendéglátómnál reteklevélből készült pestót szolgáltak fel. Előtte sosem kóstoltam hasonlót, és annyira magával ragadott, hogy azóta is gyakran készítek. Ehhez a reteklevelet pirított dióval vagy fenyőmaggal, fokhagymával, sóval, borssal, parmezánnal és hidegen sajtolt olívaolajjal kell alaposan összeturmixolni, egészen addig, amíg krémes állagú nem lesz. Mennyei pirítósra kenve, de később, egy tejszínes hígítás után tésztaszószként is utánozhatatlan.  A reteklevelet – akárcsak a karalábé vagy a sárgarépa zöldjét, esetleg a céklalevelet – zöldborsó főzelékhez is adhatjuk, de sóskával vagy spenóttal keverve is új ízeket csempészhetünk az asztalunkra.

Mángold mindenestől

Sokan kidobják a mángold szárát. Nagy hiba. Levesekhez, főzelékekhez adva kiváló ételízesítő. De a nagyobb, vastagabb szárakat meg is süthetjük, ajánlok hozzá egy rizses-darált húsos (vegetáriánusok esetében zöldséges) tölteléket, amit akár tejföllel is leönthetünk, és jolly jokerként reszelt sajttal szórhatjuk meg.

Külön említést igényel a gombás-rizses töltött mángoldszár, amit extra fűszerként egy kevés szerecsendióval is megszórhatunk. A mángold is erőtől duzzadó növényünk: magas a magnézium, kálium, A-, C- és K-vitamin-tartalma.

Héjak, nem csak festéshez

Gyakori mellékes a vöröshagyma héja. Ne dobjuk ki! Szárítsuk, tegyük jól záródó üvegbe, mert betegség esetén köhögéscsillapító, vírusellenes teát készíthetünk belőle. Nem hagyhatjuk ki a sorból a cékla levelét sem, ami jelentős mennyiségben tartalmaz A-, B- és C-vitamint. Nyersen, megmosva szendvicsekbe tehetjük, felaprítva plusz aromát ad egy kellemes tojáskrémnek, de szárítható is, így fűszerként egész évben felhasználhatjuk.

Elhanyagolt répadarabkák

A sárgarépa az egyik mumus. Levelét a legtöbben ehetetlennek vélik, főként kesernyés íze miatt. De erre is van megoldás! Főzéssel az eredeti kesernyés íz sokat finomítható, így akár a reggeli omlettben is helyet kaphat ez a káliumban, rostban és K-vitaminban gazdag növényünk. A sárgarépából a reteklevélhez hasonlóan pestót is készíthetünk, a recept is ugyanaz. Leforrázva teaként is fogyaszthatjuk, hiszen vér- és májtisztító hatása kiemelkedő. A népi gyógymódok szerint a friss sárgarépalevél alkalmas a kellemetlen lehelet és a fogínygyulladás megszüntetésére, emellett enyhíti a torok-, illetve mandulagyulladást is.

De szóljunk pár szót a gyümölcsökről is!

A szőlőleveleket télre is tartósíthatjuk, ehhez pár percre lobogó vízbe kell mártanunk őket, majd hideg vízbe helyezni. Szorosan tekerjük össze a leveleket, helyezzük üvegbe, öntsük fel forró sós vízzel, majd a tetejére öntsünk olajat, hogy a légmentes tartósítás biztosított legyen.

A dinnye héjából savanyúságot készíthetünk, melyhez ajánlott fűszerek a mustármag, fokhagyma, kapor, bors vagy éppen a koriander. De a savanyított dinnyét is érdemes kipróbálni!

A földieper levelét kiszáríthatjuk, és bármikor főzhetünk belőle egy kellemes teát, ha emésztési gondjaink vagy hányingerünk van. Vízhajtó hatással is rendelkezik, ezt a hatását szederlevéllel erősíthetjük is.

Láthatjuk tehát, hogy növényeink szinte minden része felhasználható, ezért érdemes időt szánnunk a kreatív felhasználásukra, már csak azért is, mert így sokkal kevesebből is tartalmas, laktató és kiegyensúlyozott ételeket tudunk varázsolni családunk asztalára. És természetesen: ha a témához kapcsolódóan nálatok is van egy jól bevált recept, szívesen fogadjuk!

 

Már követem az oldalt

X