Tél végén is figyeljünk a magnéziumpótlásra – 50 felett különösen! Csak természetesen!

Egészség

Tél végén is figyeljünk a magnéziumpótlásra – 50 felett különösen! Csak természetesen!

Nem kérdés, hogy 50 év felett különösen fontos szerepet játszik az egészségmegőrzésben és a jó életminőség fenntartásában a megfelelő táplálkozás. A magnézium szervezetünk mindenkori elemi szükséglete, és az egyik kiemelkedően fontos ásványi anyag, amelynek pótlására az idősebb korosztálynak különösen oda kell figyelnie. Összegyűjtöttük, miért fontos a megfelelő magnéziumbevitel időskorban, és milyen természetes élelmiszerek révén biztosíthatjuk pótlását.

Az időskorral együtt járó általános egészségügyi folyamatok – például csontsűrűség csökkenése és az izomtömegvesztés – fokozott magnéziumbeviteli szükséglettel járhatnak (fokozottan igaz ez a fogyókúrák idején, amikor nagy eséllyel csökken a magnézium-fogyasztásunk is). A magnézium szerepet játszik a csontok egészségében és a kalcium megfelelő hasznosulásában, így a megfelelő mennyiségű magnézium hozzájárulhat a csontritkulás megelőzéséhez is, de fontos szerepet játszik az idegrendszer működésében, a kiegyensúlyozott hormonháztartásban és az izomműködésben is. Bár sokan hajlamosak kiegészítők formájában pótolni,

a természetes élelmiszerek is kiváló magnéziumforrások, bőven tudják biztosítani napi 300 mg körüli szükségletünket

(nagyobb testméret esetén ez a szám valamivel magasabb lehet, s idősebb korban is érdemes kissé magasabb értékekkel számolni). A változatos étrend biztosan és bőven segíthet tehát a magnéziumszükséglet kielégítésében.

Fotó: Pixabay

Íme néhány, télen is könnyedén beszerezhető, változatosan elkészíthető, magnéziumban gazdag élelmiszer:

  • Diófélék és magvak: Szárazon pörkölt mandula, mogyoró, napraforgómag, fenyőmag, lenmag és leginkább a tökmag kiváló magnéziumforrások (nagyon fontos arra figyelni, hogy ne legyenek még sózottak, mert az a nátriummennyiséget növeli hatalmasra a szervezetünkben).
  • Teljes kiőrlésű gabonafélék: A barna rizs, a teljes kiőrlésű kenyér és a zabpehely tartalmaznak magnéziumot, emellett rostban is gazdagok, tehát más egészségügyi szempontokból is fontos lehet rendszeres, ám mértékletes fogyasztásuk.
  • Klorofillban gazdag zöldleveles zöldségek: A spenót, a brokkoli és a kelkáposzta jelentős mennyiségű magnéziumot tartalmaz, különösen, ha párolás vagy főzés nélkül fogyasztjuk ezeket.
  • Hüvelyesek: Bab, lencse és csicseriborsó is kiváló forrása lehet a magnéziumnak.
  • Halak: Bizonyos halfajták, például a lazac és a tőkehal szintén tartalmaznak magnéziumot, emellett értékes omega-3 zsírsavakkal is gazdagítják étrendünket.
  • Banán: Ez a gyümölcs nemcsak finom és könnyen emészthető, hanem magnéziumban is gazdag.

Fotó: Unsplash

A természetes élelmiszerekből származó magnéziumbevitel számos előnnyel jár.

Az étel formájában fogyasztott magnézium könnyebben felszívódik a szervezetben, mint a kiegészítők által bevitt ásványi anyag.

Emellett a változatos étrend más fontos tápanyagokat is biztosít, amelyek szintén hozzájárulnak az egészséghez. Az étrenddel történő magnéziumbevitel emellett csökkentheti a kiegészítők esetleges túlzott beviteléből adódó mellékhatások kockázatát.

Mielőtt bármilyen táplálékkiegészítőt bevezetnék  étrendünkbe, mindenképpen konzultáljunk szakemberrel! Ez a tanács az idősebb korosztályra fokozottan érvényes.

Az időskori magnéziumbevitel kiemelkedő fontosságú tehát az egészségmegőrzés szempontjából. A magnéziumban gazdag, kiegyensúlyozott étrend hozzájárulhat a csontok, az idegrendszer és az izmok egészséges működéséhez. Ahelyett, hogy kizárólag tablettákra támaszkodnánk, érdemes változatos és tápláló ételekkel biztosítani szervezetünknek a szükséges magnéziumot. A megfelelő étrenddel és életmóddal a magnézium segíthet az idősebb korosztálynak továbbra is aktív és egészséges életet élni.

Ajánljuk még:

„Csak egy falatot egyél már, na. Ebben nincs cukor!”

„Ja, hogy nem csak a cukrot kerülöd? A tejet se bírod? Jaj szegény! Akkor egyél húst. Na nehogy azt mondd, hogy azt se eszel, mert mindjárt elájulok. Hát akkor mivel kínáljalak most? Nem vagyok felkészülve ilyen flancos ízlésre.”

 

Már követem az oldalt

X