Egészség

Otthon vagy a kórházban nagyobb a veszély? – Szülés a koronavírus idején

Járványidőszakban jobb a kórházakat elkerülni. Szerencsésnek mondhatják most magukat azok, akik nem szorulnak orvosi ellátásra, egy megfogant élet világra hozatala azonban nem az a helyzet, ami a vírus utánra halasztható. De kell-e félnünk a kórházban tartózkodástól, és jó alternatíva lehet-e ebben az időszakban az otthonszülés? Egy független bábával és egy szülésznővel beszélgettünk erről.

Egy barátnőm éppen az első babáját várja, és hamarosan szülni fog. Otthon. Pedig az első otthonszülős élménye – mikor végignézett egy ilyet – a kórházban végződött. Sokan mondják, hogy az otthonszüléshez „ilyen alkatnak” kell lenni, hinni kell ebben. Az én barátnőm is „ilyen alkat”, úgyhogy nagyon drukkolok neki, hogy minden rendben menjen. Tőle hallottam, hogy mióta járvány van, sok kismamának megfordul a fejében, hogy inkább otthon szülne. Abban azért megegyeztünk, hogy valószínűleg azoknak, akik már egyébként is gondolkodtak ebben. De mi van a többiekkel? Vajon tényleg kimondható, hogy ez most egyetemesen a jobb döntés? Utána akartam járni a tényeknek és a hiedelmeknek. 

Dr. Németh Mónika független bábától kérdeztem meg, hogy megnövekedett-e a koronavírus megjelenése óta a hozzá jelentkezők száma. Válasza egyértelmű: „tavasszal, a vírusjárvány első hulláma idején többen fordultak hozzánk azzal, hogy szeretnének otthon szülni. Legtöbbjük nem a vírustól félt, inkább a kórházakban elrendelt változások (például nem engedtek be kísérőt, látogatót, nehézkes volt a csomagok bejuttatása) motiválták őket. Nehéz volt ezekkel a kérésekkel mit kezdeni. Alapesetben a tervezett intézeten kívüli szülést komoly közös felkészülés előzi meg. A járvány miatt jelentkezők között többen is akadtak, akik kevés előzetes információval rendelkeztek az otthonszülésről. Nem könnyű dolog a várandósság utolsó heteiben pótolni mindent. Ezekben az esetekben

még akkor sem javasoltam volna a váltást, ha praxisunk nem lett volna eleve telített.

Szerencsére, legtöbb esetben sikerült kieszközölni vagy kivárni a kedvező változásokat a kórházakban.”

Mónika azt mondja, az utóbbi egy évben érezhetően megnövekedett a praxisába jelentkezők száma, de az ok – szerinte – nem a koronavírus. „Szeretném azt hinni, hogy egyre inkább része a köztudatnak az otthonszülés lehetősége. 2011 óta legális Magyarországon, és egyre több embernek van olyan ismerőse, aki otthon szült, és pozitív tapasztalatai vannak. Nagyon sok először szülő kismama is felkeres bennünket.”

Ahogy megtudtam, érdemes azzal is kalkulálnunk, hogy van olyan bába, aki a vírusjárvány ideje alatt csak akkor vállalja a szülés levezetését, ha negatív Covid-teszttel rendelkezünk. Mivel a bábák sok háztartásban megfordulnak, ők saját magukat gyanú esetén tesztelik, de nyugodtan kérdezzünk rá, és jelezzük előre, amennyiben nekünk ez fontos. 

Sikerült egy, a rendkívüli helyzetre tekintettel neve elhallgatását kérő budapesti szülésznővel is beszélnünk, aki elmondta: a vírussal kapcsolatban az indokoltnál jóval nagyobb félelmet tapasztal az emberekben, amit az egész világon a médiából folyó propaganda is erősít.

Praxisukban idén eddig 86 kismamából 1 döntött az otthonszülés mellett.

„Azt gondolom, nincs nagyobb veszély a kórházakban, mint egy évvel ezelőtt. Ha valaki félelemből választja az otthonszülést, és nem meggyőződésből, egyfajta testtudatosságból, feleslegesen növeli meg a bábák terhét” – vallja a szülésznő.

A kórházi protokoll szerint egy normál lefolyású, problémamentes szülés esetén a kismamának és az újszülöttnek 72 órát kell kórházban tölteniük. Ezt vis major esetén – akár az édesanya nyomós kérésére – az orvos lerövidítheti 48 órára, de csak abban az esetben, ha semmilyen komplikáció nem merült fel sem az anyukánál, sem a babánál. 

„Az otthonszülők sem tudják teljesen elkerülni a kórházat, hiszen a megelőző vizsgálatokat itt végezzük, illetve bábák csak a 37. héttől vállalhatnak szülést, mert addig a baba koraszülöttnek minősül.

Nem tudok olyan anyukáról, aki a kórházban kapta volna el a vírust.

Sokkal többet fertőtlenítünk, folyamatosan maszkban dolgozunk, a Covid-megfigyelő (ahová az olyan betegeket helyezik, akik Covid-gyanúsak, de még nem jött meg a teszt eredményük) pedig egy teljesen elkülönített részlegen vannak az intézményen belül. Én azt gondolom, hogy ugyanannyi esély van elkapni a vírust a szülészeteken, mint a boltban vagy a tömegközlekedési eszközökön.”

Az általam megkérdezett szakmabeliek véleménye alapján tehát félni egyelőre nincs okunk, legalábbis senkinek sem javasolt egy hónapokon át készített tervezetet felborítani. A járvány miatt senki ne változtasson eredeti elképzelésein szülésével kapcsolatban, mert kórházban és otthon is lehet Covid-biztosan szülni. A kulcs az, hogy igyekezzünk eldönteni még a terhesség legelején, mire készítjük fel magunkat. És persze a nagy esemény előtt álló kisbabánkat.

Ajánljuk még:

SZÜLÉS MASZKBAN, ARANYÓRA NÉLKÜL? – ÍGY ÉRINTI A VÁRANDÓS NŐKET A JÁRVÁNY
„EZ NEM ARRÓL SZÓL, HOGY A GYEREKNEK MINDENT SZABAD” – MI IS AZ A POZITÍV FEGYELMEZÉS?
„A FOGYATÉKOS GYEREKET NEM SZABAD MEGTARTANI” – MONDTA A BIOLÓGIATANÁR NEKEM, HALLÁS- ÉS MOZGÁSSÉRÜLTNEK

Újrafogalmazott női igények – mi az a femtech? 
A világ népességének több mint ötven százaléka nő, ennek ellenére az orvostudomány hosszú történetének nagy részében a férfitestet tekintették kiindulópontnak. A menstruációval, termékenységgel, terhességgel vagy szoptatással kapcsolatos nehézségeket – ha nem is lettek teljesen figyelmen kívül hagyva – némiképp tabuként kezelték. Aztán jött a femtech, amivel új iparág épült a nők digitalizált egészségére. Női igények szerint, többnyire nőktől. 

 

Már követem az oldalt

X