Egészség

Eljöhet az egészséges idősödés kora – de mit is jelent ez?

Az egészséges idősödés egyre fontosabb, s egyre többet hallunk is róla. A WHO a 2021 és 2030 közötti időszakot az Egészséges Idősödés évtizedének nevezte el. De mit takar a hangzatos kifejezés, és mit tanulhatunk mi ebből az idősekkel sokféleképpen kapcsolatos mindennapjainkban? Egy gerontológiai szakember véleménye következik.

Mit jelent az egészséges idősödés?

A 2010-es évek közepén az idősödés társadalmi kezeléséről szóló gondolkodásban – mind a tudományban, mind a hétköznapokban – elterjedt egy kifejezés: az egészséges idősödés. Ez a hangzatos fogalom azt jelenti, hogy mindannyian olyan lehetőségekkel és képességekkel rendelkezzünk, amelyek biztosítják a kiegyensúlyozott „jóllétben” tölthető időskort. Ahhoz, hogy ezt a célt elérhessük, és valóban mind lehetőséget kapjunk egy méltó időskorra, az államnak és benne a magánembereknek is változnia, fejlődnie kell. Ebben segítenének a különböző világszervezetek által indított programok.

Az egészséges idősödés alapgondolata, hogy minden embernek egyéni képességei, körülményei és lehetőségei vannak, vagyis ahogyan nincs két egyforma ember, úgy nincs két egyforma időskor sem. Másra, másképpen van szüksége a szépkorúaknak, éppen ezért, ha sikeres, hatékony, boldog időskort szeretnénk, az egyedi igények kielégítésére kell koncentrálni. Nem túlzás azt állítani, hogy az egészséges idősödést magát személyes idősödésnek is nevezhetjük, ami szerencsés is, hiszen a társadalomra egyre kevésbé jellemző, hogy globális válaszokkal valódi segítséget nyújthatnánk egy-egy egyedi, kérdéses helyzetben. 

Azon túl viszont, hogy az egyén igényeit figyelembe vesszük, tudjuk azt, hogy bizonyos feltételeknek teljesülni kell ahhoz, hogy boldogan élhessünk. Egyéni szinten a boldogulás feltétele lehet például a fizikai és mentális egészség, a megfelelő szociális háló megléte, az alapvető anyagi biztonság. Ugyanígy, környezetünknek is lehetőséget kell biztosítani arra, hogy idősként boldogulhassunk: akadálymentesített terekre, szépkorúaknak dedikált programokra és az idősek igényeinek megfelelő ellátások biztosítására is szükség van.

Az egészséges idősödés feladja a leckét mindenkinek, ugyanis az egyénnek is tennie kell a maga boldogságáért, de az állam szerepe is kiemelt. A program hármas jelszavából: „méltóság, egyenlőség, egészséges környezet” is látszik, hogy nem minden az egyénen múlik: kimondja, hogy az államoknak és az államok feletti szervezeteknek (EU, OECD, WHO stb.) is óriási szerepük van abban, hogyan él egy nyugdíjas.

A gyakorlatra térve: mi vezet el az egészséges idősödéshez?

Az Európai Unió EuroHealthNet nevű civil szervezete 2012-ben a következő területeket sorolta fel, amelyekben haladva eljuthatunk az Egészséges Időskorhoz:

  1. Oktatás és egész életen át tartó tanulás
  2. Új technológiák bevezetése és megismertetése
  3. Hozzáférés az alapvető szolgáltatásokhoz
  4. Fizikai aktivitás
  5. Megfelelő szociális és életkorbarát környezet
  6. Hosszú távú kezelés és ápolás
  7. Megfelelő táplálkozás
  8. Önkéntesség és munkaerőpiaci aktivitás
  9. Társadalmi befogadás, szociális segítség és aktív részvétel a társadalom életében.

És hogy miért érdekes ez nekünk, magánembereknek? 

Elsősorban azért, mert tágabb környezetünkben, az Európai Unióban, hazánkban, de szűkebb pátriánkban is nagyon sok idősprogram zajlik az egészséges idősödés jegyében, s ha van olyan terület, téma, amellyel esetleg még nem találkoztunk, keressük meg környezetünk időskori programszervezőit, művelődésszervezőit, de akár településeink politikusait is, javasolván egy-egy fontos programot.

És azért, mert az egészséges idősödés európai programja nekünk, személy szerint is feladat lehet. A kilenc, felsorolt programpont, szabály betartásával életünket tehetjük jobbá, boldogabbá és egészségesebbé. Így válik egy társadalmi, cselekvési program személyes életprogrammá.  

 

Már követem az oldalt

X