Egészség

5 + 1 lélekmelengető téli fűszer, ami pozitív hatással lehet az egészségünkre

Mindenkinek megvan a kedvenc aromája, ami a november-december beköszöntével előtérbe kerül. A mézeskalács illata egyértelműen ilyen számomra: a fahéj, a szegfűszeg és a gyömbér elmaradhatatlan szereplői az ünnepi készülődésnek. De nemcsak az illatuk, az ízük is varázslatos mesevilágba röpít, oda, ahol mindig havazik, ahol a gyerekek kipirult arccal szánkóznak, és mindenki örül annak, hogy azokkal töltheti a karácsony előtti napokat, perceket, akiket a legjobban szeret.

Ezeknek a jellemzően téli (főleg ekkor használatos, a téllel összeköthető) fűszereknek és gyógynövényeknek azonban nemcsak az illatuk mennyei, de az ízük is! Ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással lehetnek, s akinek mindez még mindig nem lenne elég: akár a diétánkat is hatékonyabbá tehetjük a segítségükkel.

Csillagánizs

A jellegzetes ízű és illatú csillagánizs antioxidánsokban gazdag, valamint az A- és C-vitamin-tartalma is magas. A belőle készített olaj köhögéses megbetegedések és influenza kezelésére is használható, emellett javíthatja az emésztést, enyhítheti a görcsöket, csökkentheti az émelygést. Az étkezés után elfogyasztott csillagánizstea segíthet megelőzni az olyan kellemetlen tüneteket, mint a puffadás, a különböző emésztési zavarok vagy a székrekedés. Azt mondják, ha egy pici adag porrá zúzott csillagánizst feloldunk egy pohár vízben, afrodiziákumként is alkalmazható.

Fahéj

Az egyik kedvenc ízem, az ókori rómaiak állítólag többek között „a lélek egyensúlyának visszaállítására” használták. Nem csoda, hiszen számos pozitív egészségügyi hatása ismeretes. A fahéj is gazdag antioxidánsokban, gyulladáscsökkentő volta mellett jótékonyan hathat az emésztőrendszerre, a szív- és érrendszerre, valamint a vércukorszintre is. Az egyes gombás és bakteriális fertőzések leküzdésében is segítségünkre lehet. Sőt, a szakemberek szerint a fogszuvasodás megelőzésében és a kellemetlen szájszag ellen is bevethető. Beilleszthetjük a diétánkba, felpörgethetjük vele az anyagcserénket is.

Gyömbér

Megosztó fűszer- és gyógynövény a gyömbér: karakteres ízét sokan nem kedvelik. Gyökerének sokféle gyógyító hatást tulajdonítanak, az emésztőrendszeri panaszok enyhítésére alkalmazzák a leggyakrabban. Csökkenti a hányingert, enyhíti a hasi görcsöket és a puffadást, de a menstruációs fájdalmak mérséklésére is ajánlják. Segít kordában tartani a koleszterin- és a vércukorszintet, és megkönnyítheti a diétánkat is. Egyes tanulmányok szerint szíverősítő hatása is van, valamint segíthet megelőzni a rákos megbetegedéseket. Viszont  a gyömbérrel szemben előfordulhat túlérzékenység, akik ilyesmit tapasztalnak, kis mennyiségben se fogyasszák.

Szegfűszeg

Ha egy narancsba beleszúrunk néhány darab szegfűszeget, hamisítatlan téli illatot varázsolhatunk a szobánkba. Ahogyan a fenti fűszerek, úgy a szegfűszeg is gazgag antioxidánsokban, antibakteriális hatásának köszönhetően segíthet megőrizni a szájüreg egészségét. Jótékony hatással lehet a májműködésre, a vércukorszintünkre és a csontjaink egészségére, de csökkentheti a gyomorfekély kialakulásának esélyét, és a rákos megbetegedések megelőzésében is számíthatunk rá. 

Szerecsendió

A szerecsendió aromája kellemes, de meglehetősen erős fűszerről van szó, ezért óvatosan kell vele bánni a sütés-főzés során. Egészségügyi hatásai közül érdemes kiemelni, hogy jótékony hatással van az emésztésre és mérsékli a savtúltengést. Kis adagban a fejfájás ellenszere lehet, a szerecsendió kedvezően hathat az idegrendszerünkre. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik, valamint hozzájárulhat a szív egészségének megőrzéséhez és a vércukorszint kordában tartásához. A bőr egészségére és szépségére is pozitív hatással lehet. Nem utolsósorban pedig fokozhatja a libidónkat.

Kardamom

Az antioxidánsokban igen gazdag kardamom igazi csodaszer. Többek között jótékony hatással lehet a szívizmok működésére, csökkentheti a vérnyomást, emellett vízhajtó hatása is van. Gyulladáscsökkentő, ezért segítségünkre lehet a krónikus betegségek elleni küzdelemben. Támogatja az emésztőrendszerünk megfelelő működését, ideértve a fekély kialakulásának a megelőzését is. Antibakteriális hatása védelmet nyújthat a különböző fertőzésekkel szemben. Hozzájárulhat a szájhigiénénk megóvásához, és a rossz leheletet is kezelhetjük vele.

Jótékony hatással lehet a légzőszerveink működésére, optimalizálhatja a szervezetünk oxigénfelhasználását. Segíthet kordában tartani a vércukorszintünket, ráadásul még a májunk egészségének védelmében is számíthatunk a kardamomra, valamint egyes kutatások szerint a szorongás, az aggódás ellenszere is lehet. Felpörgethetjük vele az anyagcserénket, s ennek köszönhetően akár néhány kiló feleslegtől is segíthet megszabadulni.

Jól jegyezd meg!

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a fűszerek és gyógynövények használata esetén is fontos a mértékletesség. Egyes fűszer- és gyógynövények kiolthatják vagy éppen felerősíthetik egymás hatását, esetleg nem kívánt mellékhatásokat tapasztalhatunk magunkon, különösen túlérzékenység esetén. Gyógyszerszedés alatt, és minden egyéb kérdés vagy probléma észlelésekor fontos felkeresni egy orvost, kikérni a véleményét, különösen, ha kúraszerűen alkalmaznánk azokat – akár a fent felsoroltakat, akár más fűszer- vagy gyógynövényeket.

Nyitókép: Anna Peipina/Unsplash

Ajánljuk még: 

HAGYMÁT HAGYMÁVAL: EGY HAGYMAMÁNIÁS NŐ MINDENNAPJAI
VAJON AZ AZTÉK CSÁSZÁR, AKI NAPI 50 KORSÓ KAKAÓT IVOTT, TUDTA, HOGY EZZEL A KREATIVITÁSÁT IS FOKOZZA?
FÉLNI KELL AZ E-SZÁMOKTÓL? – ERRE FIGYELJ, HA TUDATOSAN VÁSÁROLNÁL

Svábtök, földialma, kolompér: ugyanaz és mindig más a világ egyik legelterjedtebb étele
Hegyimentő barátommal Gyergyó kemény vidékének ember alig érintette hegyeit és barlangjait jártunk (de jó lenne, ha már megint mehetnénk!), mikor egyik este a menedékház teraszán fél szemmel hunyorítva csak ennyit kérdezett: „aztán kérsz-e pityókapálinkát?” Agrármérnök diplomával a zsebemben, a székelyeket jól ismerve azonnal gondoltam, hogy valami csalafintaság lehet a dologban, hiszen a krumpliból legkevésbé pálinkát lehet főzni, ráadásul ha a barátom így hunyorít, akkor biztosan nem az lesz, amit hallok, így hát egyből rávágtam, hogy „persze, köszönöm”!

 

 

 

 

Levendula a szelfin túl: így használd főzéskor, sütéskor
Itt a nyár, egyre több helyen lilák a domboldalak – aki teheti, levendulaszüretre indul – vagy legalább egy szelfi erejéig elmerül a levendulásban. Joggal tart igényt e jeles növény a népszerűségre, hiszen szépséges, látványa is megnyugtató, gyógyhatása bizonyított, és a szépségápolásban, a kozmetikában is „jeleskedik”. Vannak, akik csupán „molyirtónak” tartják, mások a fűszerek közé, a konyhába is beviszik.

 

Már követem az oldalt

X