Hallépcső és Jóreménység-sziget: szelíd élmények a Tisza-tónál

Aktív

Hallépcső és Jóreménység-sziget: szelíd élmények a Tisza-tónál

A tavakra nem csak a nyári vakáció idején gondolhatunk! A Tisza-tó szelíd élményeket nyújt tavasszal és ősszel is, és ilyenkor kisebb a tömeg, kellemes az időjárás, harapnivalóan zöld az ártéri erdő. Ha szerencsénk van, akácvirág-illatban, pipacsoktól és lila szarkalábmezőktől színes úton érkezhetünk hazánk második legnagyobb tavához.

Kisköréről elsőként a duzzasztógát és a vízierőmű ugrik be legtöbbször. Mi éveken át jártunk ide kempingezni, amíg a gyerekek kicsik voltak. Békés, nyugodt kempingje, homokos strandja, a természet közelsége csudajó vakációt kínált sok-sok éven át. Bicikliztünk, úsztunk, eveztünk, élveztük a nomád szabadságot. Ekkor volt lehetőségünk megtekinteni egy esős napon a vízierőművet belülről is, vagyis megismerhettük, miként működik a gát, a zsiliprendszer, hogyan lesz áram a víz segítségével. Jelenleg az erőmű ilyen formájában sajnos, nem látogatható, viszont a gát mellett kiépített szelfipont közelében kaphatunk némi leírást és információt.

Akkor még sehol sem volt a hallépcső, amelyet 2014-ben azért hoztak lépre, hogy megkönnyítsék a halak feljutását az élő Tisza felső szakaszára.

Minek a halnak lépcső, kérdezhetnénk, ha nincsen neki lába? Pedig ha jobban belegondolunk, az ember építette akadályok meggátolhatják a halakat abban, hogy átjussanak egy ilyen hatalmas duzzasztóművön.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

A hallépcső vizes kismedencék sorozatából áll másfél kilométer hosszan. A teljes hosszúságot 37 kőküszöb, vagyis bukó osztja el, a 20-23 cm-es szintkülönbséget már könnyen meg tudják lépni a halak. Ez valójában azt jelenti, hogy

a halak felugrálnak ezeket a kis akadályokon, majd a megpihennek a medencékben és rövidebb-hosszabb idő után folytatják az útjukat újabb ugrással.

Akár egy egész délelőttöt is el lehet tölteni azzal, hogy a fodrozódó vízben lessük a halakat, ahogyan fickándoznak, próbálkoznak, vagy éppen nekifutásból egyből átjutnak a kőakadályon. Közben a napsugár megcsillan a pikkelyeken, igazán izgalmas hal-táncnak lehetünk szemtanúi.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A hallépcső érdekes része a zsilipházban kialakított, üvegfalú monitoring-helyiség. Itt élőben figyelhetjük meg azt a több mint 60 halfajt, amelyekkel találkozhatunk. Természetesen webkamerán keresztül is követhetjük a halvonulás eseményeit!

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

És ha csöndes élményekből ennyi nem elég, akkor egy könnyed sétával a nyárfaligeten és egy vaskos hídon át megkereshetjük a Jóreménység-szigetet. Amikor megláttam a térképen, rögtön felkaptam a fejem, mert a hasonló című, néhány éve látott film nagy hatással volt rám! Már akkor nézegettem, vajon a Tisza-tóban merrefelé lehetett az a csöppnyi paradicsom, ahol a filmet forgatták? És íme, most egy kis tábla jelzi: a bodzabokrok a zselnicemeggyek közt oda vezet az út.

A Jóreménység-sziget független magyar nagyjátékfilm, A Tisza nevében című dokumentumfilm megalkotójától. Ljasuk Dimitry magyar-ukrán független filmes, környezetvédelmi aktivista, reklámszakember, 2023-tól a Tisza-tó zöld nagykövete nevéhez fűződik a film. Az igaz történeten alapuló történet a magány szépségéről és nehézségeiről, a természetbe való önkéntes elvonulásról és apa-fiú kapcsolatról szól. A főszereplő a tél végén, a vírushelyzet erősödésére úgy dönt, önkéntes karanténba vonul egy apró lakatlan szigetre a Tisza-tavon…

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

És egyszerre kitárul a tér, és csalitos öleléséből előbukkan a filmből jól ismert Jóreménység sziget. Hivatalos nevén: JóreményStég Közösségi Pihenőhely, Jóreménység-sziget, Tisza-tó. Mert a film rendezője úgy gondolta, hogy ez a kis földnyúlvány a Tisza-tavon, legyen mindenkié. Mindenkié, aki erre jár, aki betartja a házirendet. „A hely elsődleges missziója, hogy megértsd miért fontos alázattal és tisztelettel közeledni a természet és élővilág felé. A második pedig a közösség építése, bizalom az emberekben, azaz legyen egy hely, amihez sokan hozzáadják kétkezi munkájukat és azt mások pedig tisztelik” – vallja Ljasuk Dimitry, a közösségi hely alapítója és ötletgazdája.

A kifüggesztett házirend szabályai egyszerűek: vigyázz a környezetre, ha szomjasak a növények, adj nekik vizet.

E célra kötélre kötött vödrök állnak rendelkezésre. Ha úgy érzed, vágd le a sövényt, gereblyézd össze a falevelet. Ha megtelt a kuka, cseréld ki a zsákot, a telit meg vidd magaddal, és helyezed el a megfelelő szemétgyűjtőbe. Használhatod a strandot, a könyvtárat a szalonnasütőt, igazán úgy érezheted magad, mint otthon.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho 

A Jóreménység-sziget egy filmbéli hely, mégis valóságos. A rendező szerette volna első mozifilmjének üzenetét tovább vinni és ennek fizikai teret adni ezen a szigeten. „Szeretném, hogy bárki megtapasztalhassa a hely különleges atmoszféráját, töltődjön és cserébe ő is adjon valamit, hogy a hely is tovább éljen. A pihenőparkot 2021-ben alapítottam, bízom benne, hogy üzenete és filozófiája érték lesz az ide látogatóknak” – mondja a kis közösségi térről Ljasuk Dimitry.

Ha leülsz itt, a JóreményStégen, és nézed, ahogyan mozdulatlanul kéklik előtted a Tisza-tó tükre, békésen ölel körbe az Abádszalóki-öböl – ahogy sejtelmesen ringanak a túlpart nyárfái, érzed, hogy elért hozzád a Tisza üzenete.

Az, amit a film is üzen. Hogy vendég vagy itt, ebben a világban. Megérted, milyen hatalmas erő a természet, hiszen az ember épített egy víztározót, és a természet belakta úgy, hogy neked és az élővilágnak otthona legyen. Az ember épített gátat, hogy haszna legyen belőle, aztán észrevette, hogy a halaknak útját állta vele.

Fotó: Halmos Monika @rozsakunyho

Így az ember épített hallépcsőt nekik. A halak birtokba vették. A filmrendező épített egy mini birtokot, a természettel összhangban. És úgy gondolta, legyen mindenkié. Mert az ember lassan megérti, mi a fontos az életben és mi az, ami nem. Ahogyan a filmben is, a csodálatos természet, a Tisza gyógyító ereje, a nomád élet és apja régi tanításai szépen lassan megváltoztatják a főhős értékrendjét. Megtapasztalja az igazi szabadságot és az egyszerű boldogságot. Itt, a Tisza-tó szelíd csöndjébe.

Ajánljuk még:

Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig – nagyszabású kiállítás nyílik a Vendéglátóipari Múzeumban a gulyásról

A gulyás 2017 óta szerepel a hungarikumok jegyzékében. A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Gulyás: Pásztorételtől a magyar konyha szimbólumáig, Gasztronómia, hagyomány, közösség, identitás, művészet című időszaki kiállítása e sokunk által kedvelt és sokféle formában népszerű ételünkhöz kapcsolódó hagyományokat mutatja be. A május 15-október 13. között látogatható kiállításban megismerkedhetünk a pásztorok életmódjával, eszközeivel és a gulyás elkészítésének hagyományos fogásaival is.