Aktív

Étkezés edzés előtt – mikor, mit, mennyit?

Az edzés előtti étkezésről sokan, sokféleképpen gondolkodnak. Egyesek szerint ilyenkor mindent szabad, mások inkább önmérsékletre intenek. Az igazság megint valahol középen, az éhgyomros önsanyargatás és a tréning előtti töltött paprika között van.

Kezdjük az elején. Mire is van szüksége a szervezetünknek egy komolyabb fizikai igénybevétel során?

Mindenekelőtt szénhidrátra. Bizony, a szervezet ennek hiányában ugyanis az izmok építőanyagait használja fel ahhoz, hogy energiához jusson. Edzéskor a lassan felszívódó szénhidrátok teszik a legjobb szolgálatot. Ezek előnye, hogy glikémiás indexük alacsony, nem emelik meg túlzottan a vércukorszintet, viszont az edzés végéig energiával látnak el. Ilyenek például a rizs, a bulgur, az árpa, a köles vagy a teljes kiőrlésű termékek. Ezzel szemben a gyors felszívódású szénhidrátokat – például a gyümölcsöket – érdemes elkerülni ilyenkor.

A másik fontos tápanyag, amire szükségünk van ilyenkor, a fehérje. Ebből is a lassú felszívódásúak a nyerők, például a sovány húsok. Csirke, pulyka, hal – ezekkel nem lehet mellélőni. Nem jó megoldás viszont például a fehérjeturmix, az ugyanis gyorsan felszívódó fehérjéket tartalmaz. Maradjon edzés utánra!

És végül a zsírok. A legjobb, ha teljesen száműzöd őket az edzés előtti étkezésedből. Ezek emésztése ugyanis sok időt vesz igénybe, ez pedig megterheli a szervezetet, álmosságot, teltségérzetet okoz.

Mikorra időzítsük?

Ez egyénfüggő, de a legjobb, ha edzés előtt 1-1,5 órával eszel utoljára. Ha nagyon megcsúsztál, és ez elmaradt, akkor edzés előtt 30-40 perccel még egy müzliszelet lecsúszhat, de ennél több már semmiképpen.

Mennyi az annyi?

Erre a legnehezebb általánosságban válaszolni, hiszen ez egyénenként eltérő. Sokan beleesnek abba a hibába, hogy edzés előttre időzítík a legkiadósabb étkezést, mondván, kell az energia, egyébként is, úgyis ledolgozom. Ezzel szintén az emésztőrendszerünket terheljük meg, sokkal inkább egy kiadós szunya szokott kisülni ebből, mintsem egy kőkemény edzés. Próbáljunk mértéket tartani, inkább a tréning utánra időzítsük a kiadósabb étkezést. 

Na de mi a helyzet az éhgyomros edzéssel?

A válasz egyszerű: Súlyzós edzésnek SOHA ne álljunk neki éhgyomorra. Amellett, hogy az izomnövelés szempontjából sem hatékony, könnyen rosszullét lehet a vége.

Más a helyzet a reggeli aerob edzésnél, ebben az esetben működhet ez a módszer, de hidd el, ezt sem lesz egy leányálom végigcsinálni.

Maradjunk inkább a jól bevált módszernél: legyen az edzés előtti étkezés minőségi, de mértékletes is.

 

Már követem az oldalt

X