Zabpelyhes, cukkinis cipó

Gasztro

Zabpelyhes, cukkinis cipó

Borbás Marcsi receptje

Hozzávalók

  • 2 közepes méretű cukkini
  • 50 dkg kenyérliszt
  • 1 tk. szódabikarbóna
  • 5 dkg zabpehely
  • 2,5 dl tejföl
  • 1 kk. szárított oregánó
  • 7-8 dkg reszelt sajt
  • 1 egész tojás

Formázáshoz és sütéshez:

  • kevés olaj

 

Tovább olvasok

Elkészítés

A cukkinit vékonyan meghámozzuk, finom reszelőn lereszeljük. Megsózzuk, és hagyjuk állni egy keveset. A kenyérlisztet összekeverjük a szódabikarbónával és a zabpehellyel, majd kifacsarjuk a cukkinit, és azt is beletesszük. Utána elkezdjük adagolni hozzá a tejfölt, majd beleszórjuk az oregánót. Megsózzuk, és hozzátesszük a többi tejfölt is.

Az egészet óvatosan összedolgozzuk. Figyeljünk, hogy ne gyúrjuk túl sok ideig, mert akkor nagyon tömör, nehéz lesz a végeredmény. 

A sütőt előmelegítjük 180-200 fokra. Egy lapos tepsit kibélelünk sütőpapírral, amit egy kicsit meg is olajozunk. A kezünket is bekenjük egy kicsit, rátesszük a tésztát, és cipót formázunk belőle. A tetejét is vékonyan megolajozzuk. Ezután mehet is a sütőbe! Fél óra alatt elkészül. Akkor jó, ha szép aranybarna a külseje. 

Ajánljuk még:

Az elfeledett gabona száz arca: a köles nem csak madáreleség, sőt!

Elfeledett ősi gabonánkra nem csak madáreleségként gondolhatunk! Könnyen emészthető, rosttartalma magas, B vitaminban gazdag, kovasav- és magnéziumforrás is egyben. És ha mindez nem lenne elég, gluténmentes, sokoldalúan felhasználható. Lehet belőle kása édesen és sósan, kiváló köretként, tehetjük lecsóba, töltelékekbe a rizst kiváltani. Csudajó pitéket és desszerteket varázsolhatunk belőle. Most néhány kedvencemet ajánlom, egyik finomabb, mint a másik!